06 oct. RESUM SEGONA JORNADA D’INFORMACIÓ: ESPAI PÚBLIC I QUALITAT DE VIDA
Amb el títol “Espai públic i qualitat de vida”, el dimecres 05/10 es va desenvolupar la segona jornada d’informació Participa Reina, dins del procés d’implicació ciutadana en la transformació urbana de la Plaça de la Reina de València.
La jornada va tenir lloc en el saló d’actes del Museu de la Ciutat, amb un aforament de més de 80 persones, representants d’entitats i col·lectius tan diversos com associacions de veïns i veïnes del districte, associacions de transportistes, taxistes, hosteleros o comerciants. També van assistir algunes veïnes i veïns de la plaça, representants de l’Ajuntament i persones vinculades a la Cultura i a la Universitat.
L’equip d’arquitectura, autor del projecte urbà de la Plaça de la Reina de 1999, va presentar breument aquest projecte, passant posteriorment a un torn de preguntes. D’una banda es va presentar la plaça segons els seus usos i activitats, es va fer un interessant repàs històric de l’evolució urbana de l’espai i es van debatre conceptes com la mobilitat, la peatonalització o la vegetació, i en general la importància d’incorporar en el projecte la relació entre permanència i transformació. El torn de preguntes es va centrar en qüestions com la resolució dels accessos als diferents aparcaments privats que hi ha en la plaça, la possibilitat d’eliminar l’aparcament subterrani, les possibles zones verdes en la futura plaça, gestió de càrrega i descàrrega per a transportistes, la possibilitat o no d’accés per a taxistes o necessitats de vida quotidiana d’algunes veïnes de la plaça.
Seguidament, la sociòloga i professora, especialitzada en qüestions urbanes, Marta Domínguez va intervenir amb una conferència molt interessant sobre espai púbic i vida quotidiana. Una mirada des de fora, enriquidora, que ens va fer reflexionar, en un exercici d’abstracció, sobre la importància de “pensar global i actuar local”. Va introduir l’espai públic com a termòmetre de la ciutat, lliure d’accés sense discriminació, fora de l’espai de consum, amb relacions especialitzades i igualtat d’apropiació. D’altra banda, tenim la ciutat segregada que és la negació de la ciutat, l’oposat a l’espai públic. Els espais públics han de ser repartits i vinculats, espais de negociació i conflictes on es genera una correlació entre qualitat de vida i satisfacció. En relació al cas concret de la Plaça de la Reina, Marta Domínguez va fer algunes anotacions sobre dades estadístiques de la població vinculats amb l’ús de l’espai públic. La seua intervenció va acabar aclarint la diferència entre equitat i igualtat i advertint dels perills de la gentrificació i la “turistització”.
Des de Encajes Urbanos, com a dinamitzadores i coordinadores del procés “Participa Reina”, aprofitarem la jornada una vegada més, per a presentar el treball realitzat i convidar a les persones assistents a implicar-se en ell.
Us deixem algunes imatges de la jornada i us esperem a partir del dilluns 17/10 en els tallers de participació que tindran lloc en al Mesó de Morella els dies 17, 19, 24 i 27 d’octubre.
Tota la informació sobre els tallers ACÍ
No us els podeu perdre! Us esperem!