S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Ja està a l'Ajuntament el quadre sobre l'alçament popular de València contra Napoleó, adquirit per Cultura

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha assegurat que “des de l'Ajuntament hem fet una adquisició magnífica a un preu immillorable”

• El quadre és un oli sobre tela titulat “Alçament popular”, i datat aproximadament l'any 1840

27/01/2023

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha anunciat l'arribada i recepció a l'Ajuntament de València del llenç d'autor desconegut que plasma l'alçament popular de València contra Napoleó, i que va ser adquirit pel consistori en subhasta pública setmanes arrere. Es tracta d'un oli sobre tela titulat “Alçament popular”, i datat aproximadament l'any 1840, que es correspon amb el tema de l'alçament del veïnat de València contra Napoleó Bonaparte, que es va produir després d'arribar a la ciutat la notícia dels fets ocorreguts a Madrid el 2 de Maig de 1808.
 

Esta revolta popular és un tema que apareix en diverses peces artístiques d'altres autors: va ser immortalitzada en un gravat de Vicente López i Tomás López Enguídanos. Posteriorment, el motiu va servir d'inspiració al mestre Joaquín Sorolla, en el conegut llenç titulat “El crit del Palleter”. I així mateix, l'escultor Calandín va crear l'escultura del mateix tema que es pot contemplar al costat del Portal de Quart.

El passatge històric a què fa referència el llenç adquirit per l'Ajuntament és ben conegut, sobretot gràcies a les aportacions del cronista Vicent Boix i del periodista Teodoro Llorente. Segons narren les cròniques, “enmig de la multitud enfurida, Vicent Doménech va enlairar la seua faixa roja lligada a una canya a manera de bandera, amb les estampes de la Mare de Déu dels Desemparats i del rei”, o també on es relata que “un pobre palleter li declarà la guerra a Napoleó. Visca Fernando VIIé i muiguen els traïdors!".

Este és el tema que representa l'obra adquirida, encara que l'escenari en el qual es representa l'acció no és la plaça de les Panses, com en el gravat de Vicente López, sinó la plaça del Mercat, atés que al fons es dibuixa l'església de Sant Joan del Mercat. La signatura de l'autor és il·legible, encara que, a dir dels especialistes, “no es tracta d'un pintor reconegut, ja que la composició i la resolució són senzilles”. La importància de l'obra és que es tracta d'un document històric completament inèdit fins ara.

El preu d'adquisició ha sigut de mil euros. La regidora Glòria Tello ha explicat que “la informació sobre l'eixida a subhasta la va proporcionar el professor d'Història Medieval de la Universitat de València Mateu Rodrigo, “qui va tindre l'encert d'identificar el tema que la casa de subhastes no havia advertit. Si no, el preu haguera sigut molt més alt”, ha subratllat Tello, qui ha afegit que "des de l'Ajuntament hem fet una adquisició magnífica a un preu immillorable".