S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El cor que presidix la falla municipal, a hores d’estar encés en flames

La cremà del monument dels artistes fallers Marina Puche i Manolo García, Cardioversió valenciana, tanca la festa d’enguany

• El cor de Cardioversió valenciana batega

18/03/2023

La falla municipal, plantada a la plaça de l’Ajuntament sota el lema Cardioversió valenciana, serà l’últim dels 800 monuments que enguany arrossegaran les flames. La cremà d’esta falla, a les 23 hores del dia de Sant Josep, posarà el punt final a les Falles 2023.
 

Este monument, obra dels artistes fallers Marina Puche i Manolo García, està presidit per un gran cor dotze metres d’alçària i huit de diàmetre que representa la reanimació de la ciutat, després de la crisi sanitària i econòmica de la covid. Al costat d’esta falla que parla de l’emoció, i d’experiències que generen alegria i palpitacions, s’alça la falleta infantil, en què els artistes José Luis Ceballos i Francisco Sanabria han plasmat un recorregut per les danses i balls de les comarques redescobrint el patrimoni festiu valencià.

La combinació de vareta i ninots tradicionals de la falla que fa al·lusió al procediment mèdic que restaura el ritme cardíac normal en les persones que pateixen determinats tipus d'anomalies en els batecs del cor parla d’emocions que restauren eixe batec i moments pels quals el cor s'obri, creant una metàfora d'esta felicitat amb la florida de la flor del taronger entre taronges en arribar la primavera.

“Al voltant de la pregunta ‘i a tu, què t'encén el cor?’ es desenvoluparà tota la falla que enfoca l’alegria de viure, de bategar i de sentir com a visió de la ciutat i de la terreta, amb un passeig pel centre històric en el qual els seus monuments com el Micalet, Santa Caterina o les torres t’envolten.

Pel que fa a la falla infantil, els artistes han proposat amb el seu projecte un recorregut per les danses i balls per fer valdre una part de la identitat d'un poble que es troba en la seua cultura, que la conformen, entre moltes coses, les seues festes i tradicions. El monument recrea danses típiques que des d'antic es realitzaven en moltes festes del territori, danses rituals que tenen les seues arrels en celebracions als déus pagans i que es van cristianitzar després de la reconquesta.

Entre les danses presents en la falla infantil hi haurà les vinculades directament a festivitats com la del Corpus de València o les de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí. També la diversitat en la indumentària està present en l’obra final.