S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Les conclusions sobre la setmana laboral de 32 hores a València estaran enllestides a finals de juliol

Las Naves acull un debat sobre la reducció horària una setmana abans que comence la primera experiència pilot durant un mes a tot Espanya. L’alcalde destaca la percepció positiva de la ciutadania, que l’avalua amb 7,9 punts en l’últim baròmetre municipal

• Cartell sobre la setmana laboral de 32 hores

03/04/2023

“La jornada de 4 dies a debat: una realitat o una utopia?” és el nom de l’encontre que acull este dilluns Las Naves, en què diversos experts reflexionen sobre l’impacte de la reducció del temps de treball en el medi ambient, la qualitat de vida, les cures o la salut. La trobada té lloc una setmana abans que València pose en marxa la primera experiència pilot de jornada laboral de 32 hores al llarg d’un mes a Espanya, les conclusions de la qual estaran enllestides al voltant del pròxim 20 de juliol. Sobre la recepció de la iniciativa per part de la ciutadania, l’alcalde, Joan Ribó, qui ha participat en la reunió, ha recordat que en l’últim baròmetre municipal, amb una mostra de 2.358 persones, es qualifica amb 7,9 punts sobre 10.

L’alcalde ha intervingut en la taula rodona que ha obert l’esdeveniment, sota el títol “Accions polítiques i legals per a la consecució de la jornada laboral de 4 dies”, junt amb la secretària general de CCOO-PV, Ana García Alcolea i el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez. El màxim responsable de la ciutat ha subratllat “la necessitat d’obrir el debat, d’estudiar, d’avaluar, d’aportar dades objectives i posar-les l’abast de tota la societat”. Segons Ribó, “hem de donar un pas més, hem de treballar en eixa direcció”, en un moment en què n’hi ha un conjunt de factors a favor.

En primer lloc, ha assenyalat la pandèmia de la covid-19, que va preparar el terreny per “treballar d’altres maneres”. Una situació a la qual se sumen els canvis tecnològics, i la nova percepció de la cultura del treball, que hi fa prevaldre el temps lliure. D’altra banda, cal tindre en compte la lluita contra el canvi climàtic, que comporta l’eliminació de les emissions d’efecte hivernacle generades fonamentalment pels combustibles fòssils, i, per tant, s’han de reduir els desplaçaments diaris en cotxes de dièsel i gasolina.

València serà la primera ciutat del món a realitzar un projecte pilot mensual sobre la jornada laboral de 32 hores durant quatre setmanes consecutives, aprofitant el Dilluns de Pasqua, Sant Vicent Ferrer, el Primer de Maig i la declaració del 24 d’abril com a festivitat local a València. L’objectiu n’és realitzar un estudi i utilitzar les conclusions per elaborar un informe sobre l’aplicació i conseqüències sobre l’oci, la mobilitat, l’economia i la salut de les persones. Està previst que el document estiga enllestit al voltant del pròxim 20 de juliol.

Joan Ribó s’ha referit a l’impacte que tindrà en la conciliació familiar, la salut de les persones, el repartiment del treball o la productivitat. Així mateix, ha apuntat que es tracta d’una mesura “en l’àmbit de la ciutat” i “després hi hauran de negociar els sindicats amb la patronal, igual que en el seu moment es va fer amb la jornada de huit hores”.

Per la seua part, Ana García Alcolea ha indicat que allò que es pretén és “millorar les condicions de treball i de vida de la classe treballadora” i això repercutirà en l’economia, perquè “tindre més oci equival a més productivitat, més consum i més generació d’ocupació”. Ismael Sáez ha declarat que “la formulació que ha fet l’Ajuntament de València permetrà establir un debat sobre el repartiment del treball quan els canvis tecnològics incidiran en un saldo negatiu de l’ocupació”.

Experiències pilot

Las Naves és l’entitat encarregada de dissenyar i dur-ne a terme l’avaluació. En la jornada de hui es tracta este pilot, així com experiències d’altres llocs, com ara el Regne Unit i Islàndia.

En la segona taula redona, “Pioners i pioneres en la implantació de la jornada de 32 hores”, participarà Will Stronge, director de la plataforma i centre d’investigació Autonomy Work i qui ha estat darrere de pilots de la jornada de quatre dies al Regne Unit i Islàndia. També estaran els empresaris María Alvarez, impulsora de La Francachela, i David Baldoví, gerent de l’empresa valenciana Brandsummit.

Per últim, la tercera taula redona, “Treballar 4 dies, salut, cures i sostenibilitat”, se centrarà en els diferents impactes que la jornada de 32 hores pot tenir en les nostres vides. L’ambientòleg i divulgador Andreu Escrivà aportarà la vessant mediambiental; l’activista i investigadora Carmen Castro assenyalarà els aspectes relacionats amb les cures des d’una perspectiva feminista, i Ángel Martínez, remarcarà l’impacte en la salut i benestar de les persones.

La jornada es pot seguir per streaming en Youtube a través del següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=EiJrvilVPCA

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó