S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València participa en la Cimera Europea d'Indústries Creatives 2022 celebrada a Praga

• La Cimera ha destacat el paper de la indústria creativa com a motor econòmic

22/09/2022

La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, en representació de l'Ajuntament de València, ha impartit una conferència en la Cimera ECIS'22, European Creative Industries Summit, en la qual ha fet valdre les indústries creatives i culturals com a motor econòmic fonamental per a les ciutats i que han d'integrar els objectius de la sostenibilitat.

 

La Xarxa Europea d'Empreses Creatives ha organitzat la Cimera Europea d'Indústries Creatives 2022 (ECIS22). En ella s’exhibixen les millors pràctiques de les indústries culturals creatives, així com les polítiques de reorientació i reformulació dels sectors professionals que s'estan duent a terme actualment. En la cimera han intervingut diferents experts i expertes en indústries culturals d'Europa, investigadors i investigadores d'universitats europees i membres de la Xarxa Europea d'Empreses Creatives.

Ibáñez, en representació de l'Ajuntament de València, ha impartit telemàticament la conferència “Indústries creatives, disseny i desenvolupament social”, en la qual ha presentat les accions que està desenvolupant la ciutat, i ha destacat que “les indústries creatives i culturals són un motor econòmic fonamental per a les ciutats”. A més, ha subratllat la importància de promoure la professionalització del sector, consolidar l'intercanvi internacional i visibilitzar a les dones creadores: “és fonamental el treball d'accessibilitat als diferents públics, per a consolidar la cultura com un dret”. La regidora ha insistit que la ciutat de València és un exemple destacat de com les ciutats creen el marc públic i social perquè les indústries culturals i creatives aprofiten el seu potencial d'innovació.

En este sentit, “des de València considerem bàsic fomentar la cultura que integre els objectius de la sostenibilitat. No sols per a reconéixer els indicadors de desenvolupament clàssics com el Producte Interior Brut o l'ocupació, sinó també les condicions d'hàbitat, les de qualitat de vida o de benestar”. “D'ací la importància del Llibre Verd per a la Gestió del Patrimoni Cultural, que està elaborant el govern d'Espanya, un projecte que considera el patrimoni cultural com a organisme viu sostenible, on la participació de la societat civil vertebra un discurs recolzat en el canvi climàtic, l'estratègia nacional enfront del repte demogràfic, els plans de conservació o l'educació”.

Ibáñez ha destacat que “València compta amb fortaleses, recolzades en sectors com el disseny, el còmic, la il·lustració, les arts escèniques, el sector audiovisual, la música, la literatura o les arts visuals”. “Per esta raó –ha dit- és important continuar impulsant estratègies generals que elaboren camins transversals que sumen amb la societat, com l'impacte de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, el suport al teixit associatiu i professional, les indústries culturals o les universitats, o la voluntat de postular a València com a candidata per a pertànyer a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO”.

La regidora també ha resaltat el protagonisme dels festivals urbans, perquè són una “vertadera marca de ciutat, que connecten la creació, la indústria i la participació de la ciutadania, i aconseguixen posar en valor la identitat dels barris de la ciutat”. D'altra banda, ha destacat les “accions per a activar els públics des de l'accessibilitat a la cultura”.

A més, Ibáñez ha explicat les activitats que està desenvolupant la ciutat en el marc de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, i concretament les accions vinculades a l'educació i la inclusió social des del disseny. En este sentit, ha destacat el projecte “Disseny: El Per Vindre”, desenvolupat per IDECART i amb la col·laboració de la regidoria de Joventut. El seu objectiu ha sigut generar noves realitats, relacions i valors en el context de la inclusió a través del disseny, l'art i l'artteràpia, i s'ha materialitzat en un projecte de creació en col·laboració amb les persones joves d'un centre d'inserció sociolaboral. D'altra banda, i vinculat també a la participació en la Capitalitat del Disseny, la xarxa de col·legis de la ciutat va intervindre en el programa de la Ciutat Educadora, visualitzant la importància del disseny com a eina que afavorix i potència el desenvolupament i transformació de la ciutat. Cada centre va dissenyar el seu propi cartell, en el qual van representar la importància del disseny per a la ciutat, i que van formar part del mobiliari urbà. Més de 3.600 alumnes de la ciutat de València van participar en el projecte 'Per una ciutat en convivència'.

La Xarxa Europea d'Empreses Creatives (ECBN) és la federació de 174 agències en 44 països i 130 ciutats. Representen aproximadament el 80% de la mà d'obra en les indústries culturals i creatives d'Europa, la qual cosa equival a 12 milions de llocs de treball a temps complet.