S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La ciutat demana que es prioritze la gestió de l’aigua en les polítiques mediambientals per lluitar contra el canvi climàtic

Elisa Valía presenta la ‘Setmana de l’Aigua de València’, organitzada “per a implicar la ciutadania per fer un consum responsable i sostenible d’este recurs”

• Cartell Setmana de l'Aigua

22/03/2023

L’Ajuntament de València celebra la ‘Setmana de l’Aigua de València’ amb l’objectiu de “sensibilitzar la ciutadania sobre el valor d’este recurs, conscienciar perquè el seu consum siga responsable i sostenible, i fomentar l’hàbit de beure la que n’ix de l’aixeta”. En paraules de la regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, “no es pot entendre cap política mediambiental sense tindre cura de l’aigua, i hem d’implicar tothom per treballar junts en este sentit i així fer front al canvi climàtic”.
 

La regidora Elisa Valía, que ha convidat a administracions, empreses i societat civil a treballar junts en una reducció de les emissions de CO₂ enfront del canvi climàtic, ha presentat, a l'esplanada que hi ha enfront de la façana principal de l'Ajuntament, en el qual s'ha desplegat una pancarta commemorativa del Dia Mundial de l'Aigua que se celebra hui, una campanya municipal de sensibilització i conscienciació anunciada sota el lema “Cuidar l'aigua, protegir el planeta”. “Volem fer valdre este recurs valuós i imprescindible per a la vida, però alhora escàs, i defensar la seua gestió sostenible”, ha explicat l'edil, qui també ha ressaltat “la importància de visibilitzar les infraestructures dels servicis de proveïment i sanejament de l'aigua a la ciutat”.

Amb este objectiu, fins diumenge 26 de març, s’han programat distintes activitats de divulgació per diferents barris. Entre estes propostes, dirigides a tots els públics, destaquen l’apertura de les plantes potabilitzadores d’aigua, de les depuradores, del centre operatiu de sanejament i els depòsits de tempestes, entre altres equipaments públics. També s’han previst tallers infantils i activitats formatives als centres educatius.

A més l’Ajuntament ha introduït rutes per la ciutat per conéixer la importància de l’aigua en la història de València, itineraris en bicicleta per acostar-se a la xarxa de fonts d’aigua de l’aixeta filtrada i refrigerada instal·lades al municipi, i tastos d’eixa aigua, com el que s’ha celebrat hui de matí al Mercat de Natzaret, durant la visita de la regidora Elisa Valía.

En este context hui també s’ha celebrat el Seminari Internacional del Tribunal de les Aigües de la Vega de València–Universitat de València, organitzat pel Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) de l’Ajuntament de València, FAO ONU i el Tribunal de les Aigües.

Durant la presentació de la ‘Setmana de l’Aigua’, Elisa Valía ha apel·lat a treballar “de manera coordinada entre administracions públiques, teixit empresarial i societat civil per dignificar l'aigua, donar-li el valor que té a este recurs cada vegada més escàs però essencial per a la vida”. Així ha apuntat a la necessitat d'“aconseguir una ciutat neutra en carboni com a resposta col·lectiva a l'emergència climàtica que viu el planeta. Assolir ciutats descarbonitzades i climàticament neutres, en l'horitzó de 2030, és un repte possible si cada actor, a tots els nivells, assumeix la seua part de responsabilitat i actua per a disminuir les emissions de diòxid de carboni. Qualsevol gest, per xicotet que siga, compte”.

Per a Valía, “hem de tindre una mirada llarga, de futur, perquè les solucions aplicades hui siguen sostingudes en el temps, també en moments d'escassetat d'aigua. Un escenari que coneixem i per al qual cal estar preparats. L'emergència climàtica és una realitat, amb efectes reals als quals ens hem d'adaptar, ja que no desapareixeran. I alhora, continuar desplegant eines amb les quals minimitzar el calfament global”.

En la presentació de la campanya d’informació i sensibilització de la ‘Setmana del Aigua’ també han participat el responsable d'Acciona en València, Carlos Espinosa, i el director general de Global Omnium, Vicente Fajardo, en nom de les dos empreses gestores dels servicis de proveïment i sanejament de l’aigua a la ciutat. També han intervingut portaveus d’altres entitats com ara el secretari de la Unió de Consumidors, Vicente Inglada; el responsable de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de la Joventut de València (CJV), Chayma Bouchafra; i en representació de la Federació d'Associacions Veïnals de València, ha parlat Francisco Albert.

Espinosa ha explicat que “és important que la població conega les infraestructures del sistema municipal de sanejament”, i ha animat la ciutadania per apuntar-se a les diferents activitats de la Setmana de l’aigua”; mentre que Fajardo ha explicat que “el Cicle Integral de l’aigua té un gran repte que és que la població siga conscient de la necessitat de fer un ús racional de l’aigua i contaminar-la el menys possible”.

D’altra banda, Inglada ha instat les persones consumidores “per fer xicotets gestos per estalviar i cuidar el planeta d’una manera responsable”; Bouchafra ha destacat la importància de “visibilitzar este missatge entre el col·lectiu jove”, que compta amb un equip de treball al respecte; i Albert ha parlat de “l’ús indegut de l’aigua” i ha demanat “control perquè l’aigua és un dels béns més precís i necessari”.

Recursos multimèdia

Elisa Valía