S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament edita un llibre sobre la pesta que va assotar València al segle XVII

Vicent Josep Escartí ha escrit La pesta del 1647 a València, segons Vicent Arcaina

• Portada del llibre

27/01/2023

La Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament publica el llibre La pesta del 1647 a València, segons Vicent Arcaina. El llibre és obra de l’autor Vicent Josep Escartí i és la primera publicació de la Regidoria de Recursos Culturals en este 2023. La regidora Glòria Tello ha explicat que “una de les funcions principals d’una editorial institucional com la nostra és publicar allò que les empreses comercials tindrien més dificultat a fer”.
 

En la presentació del llibre, que ha tingut lloc este migdia al Saló de Cristall de la Casa Consistorial, Tello ha destacat que “de troballes com esta, l’Ajuntament del Cap i Casal no pot desentendre-se’n, sinó que hem de traure-les a la llum, possibilitant el seu pas a lletra d’impremta, i difonent-les entre el públic interessat”.

La regidora ha subratllat “l’oportunitat temporal de publicar un llibre com este” que unix dos moments pandèmics, la pesta del segle XVII i la crisi del covid del segle XXI. Per això, la regidora ha subratllat que “no deixa de ser paradoxal que, malgrat els segles que ens separen d’aquell moment històric, ens resulten tan semblants les sensacions de les persones, els càlculs estadístics, la por i la sensació d’atzucac vital”.

Glòria Tello ha assenyalat el treball de l’autor perquè, en paraules de la regidora, “Escartí no només escriu amb tot el rigor del món el resultat de les seues recerques, sinó que, a més a més, ho fa de manera excel·lent i el lector gaudix amb allò que hi explica i amb la forma d’explicar-ho. Açò ho corroboren els premis que ha obtingut per les seues novel·les, com ara el Ciutat d’Alzira pel que ha sigut un dels seus grans èxits: Dies d’ira (1992); el Premi Andròmina de 1997, per Espècies perdudes; o, més recentment, el Premi Enric Valor per El mas de les ànimes (2019)”.

La pesta del 1647 a València, segons Vicent Arcaina explica l’epidèmia de pesta que afectà la ciutat de València durant els anys 1647 i 1648 a partir de diversos narradors que han deixat testimoni escrit. Entre ells, Vicent Arcaina, un jesuïta alcoià que va viure a València l’impacte de la malaltia i va fer un manuscrit que es troba al Reial Col·legi Seminari de Corpus Christi de València i que ha estat recuperat per Josep Vicent Escartí per al seu llibre.