S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El complex de la Petxina acull deu tallers sobre la figura de les dones en l’obra de Sorolla

L’Ajuntament organitza esta activitat divulgativa, gratuïta i adreçada a tots els públics, amb motiu del centenari de la mort de l’artista

• Oli de Sorolla exposat al Palau de les Comunicacions

06/03/2023

Esta vesprada arranquen les jornades al voltant de les dones en les creacions de Joaquim Sorolla, que l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Turisme i Internacionalització, ha organitzat amb motiu del centenari de la mort de l’artista. Les xarrades són gratuïtes, estan obertes a tot tipus de públic, i se celebren al complex esportiu cultural de la Petxina durant els mesos de març i abril, en horari de 16 a 18 hores. Per a cadascuna de les deu sessions programades hi ha un aforament màxim de 30 persones. Qui hi tinga interés pot consultar les dates, horaris i formes d’inscripció al web municipal.
 

Els seminaris estan previstos els dies 6, 8, 20, 22, 27 i 29 de març, i els dies 3, 5, 24 i 26 d’abril, de vesprada. La ciutadania que vullga assistir ha de remetre un correu electrònic a inscripcionturismo@valencia.es, indicant nom i telèfon de contacte. En total, s’oferixen 300 places. No cal tindre coneixements previs per assistir-hi.

Concretament, els diàlegs giren entorn de la figura de les dones en els treballs de Sorolla. L’objectiu és reflexionar sobre diversos aspectes de la vida familiar, social o laboral en una època en què la imatge femenina s’estava reformulant arran dels nous usos i costums de la societat finisecular.

En estes xarrades col·loqui es fomenta la participació i la interacció. Així, es facilitarà a l’auditori una presentació en power point per introduir l’ambient històric i artístic del moment. Seguidament, la ponent realitzarà una exposició sobre la temàtica que es pretén explorar, i es finalitzarà amb un debat conjunt.

María Hernández Reinoso és la docent encarregada de l’acció formativa. És llicenciada en Història de l’Art, màster en Història de l’Art i Cultura Audiovisual per la Universitat de València, especialista en Turisme Cultural per la Fundació Cañada Blanch, i màster en Professorat d’Educació Secundària per la Universitat de València.

També hi col·labora Catalina Benito Mulet, llicenciada en Geografia i Història en l’especialitat d’Història de l’Art per la Universitat de València, diploma en Educació Artística i Gestió de Museus, i especialista en Turisme Cultural per la Fundació Cañada Blanch.

Programació municipal

L’Ajuntament de València forma part de les comissions estatal i autonòmica pel centenari de Joaquim Sorolla, creades amb l’objectiu d’impulsar i coordinar les diverses activitats que es desenvolupen amb motiu de l’efemèride, declarada Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic fins el 31 de desembre de 2024. Durant este període, l’Any Sorolla omplirà gran part de la programació cultural del municipi, que va arrancar amb l’exposició “De la foscor a la llum. Cinc segles d’art”, al Palau de les Comunicacions.

A més dels tallers divulgatius, la Regidoria de Turisme i Internacionalizació ha encetat visites culturals guiades sobre la València de Joaquim Sorolla. Els itineraris són gratuïts, comencen a la plaça de l’Ajuntament, duren dos hores i es realitzen en valencià, castellà, anglés o llengua de signes, al llarg de març i abril. Des de la fundació municipal Visit València també s’ha dissenyat una ruta en línia per seguir l’empremta de l’autor per la ciutat.

D’altra banda, la Regidoria d’Educació ha posat en marxa el programa “Sorolla, un passeig a la vora de la mar”, dirigit a l’alumnat d’educació primària i secundària, i ha convocat la comunitat educativa per formar part de la campanya “València pintada pels ulls de Sorolla”.

Igualment, entre els actes commemoratius previstos pel consistori hi ha la mostra “La València pintada en els temps de Sorolla”, a la Casa Museu Benlliure, per a la pròxima tardor, que posarà en valor l’entranyable relació que Sorolla i la família Benlliure van mantindre durant anys.

La col·lecció històric artística municipal compta amb set obres del mestre de la llum que es localitzen a la Casa Museu Benlliure (4), el Museu de la Ciutat (2) i el Saló Pompeià (1). La Casa Museu Benlliure (carrer de la Blanqueria, 23), dedicada a les figures dels germans José, pintor, i Mariano, escultor, reunix quatre peces de l’autor de reduïdes dimensions, entre les quals destaca el Retrat de Peppino, fill de José i també pintor, i una xicoteta Marina. També s’hi troben les taules El beat de la confraria i Estudi de cap masculí, datades en 1913 i 1885, respectivament.

Així mateix, el Museu de la Ciutat (plaça de l’Arquebisbe, 3) disposa d’una representació del creador valencià. Una de les joies de la col·lecció permanent n’és La meua família, un retrat de la seua esposa i fills, inspirat en la composició Las Meninas del seu admirat Velázquez. Monja en el jardí és l’altre oli que conserva el centre, on s’aprecia la influència que els patis i jardins dels Reials Alcàssers de Sevilla i de l’Alhambra de Granada van exercir en la seua obra.

Al Saló Pompeià de l’edifici consistorial (plaça de l’Ajuntament, 1) està emplaçada la tela El meu jardí, de l’any 1917, que té com a protagonista les pintures de jardins i patis que Sorolla va elaborar en els últims anys de la seua vida.