Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La Policia Local de València atén un 45% més de serveis humanitaris en l'últim any

Les atencions per malaltia, caigudes en domicili, alcohol, atencions a persones sense llar i intents de suïcidi, els servicis humanitaris més atesos

• La Policia Local de València va atendre durant tot l'any passat 33.602 servicis humanitaris

07/08/2022

L'Àrea de Protecció Ciutadana ha destacat el compromís social de la Policia Local de València, que ha duplicat els seus serveis humanitaris durant l'últim any, concretament han augmentat un 45 per cent fins a situar-se en els 24.978 serveis humanitaris realitzats durant els set primers mesos de l'any. Les reclamacions per malalties, les caigudes accidentals en domicilis, les atencions per intoxicacions etíliques, la col·laboració amb servicis socials a persones sense llar i els intents de suïcidi lideren este tipus de serveis en els quals la “Policia Local de València demostra una vegada més el seu compromís amb la ciutadania a la qual serveix i protegeix i mostra també el seu ADN que no és un altre que el de la proximitat, la protecció de col·lectius tan vulnerables com el de les persones majors que viuen soles i pateixen caigudes fatals en els seus domicilis o l'atenció a persones que es troben al carrer sense res, una atenció que es realitza els 365 dies de l'any”, ha afirmat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano.

 

La Policia Local de València va atendre durant tot l'any passat 33.602 serveis humanitaris. Enguany ja en porta 24.978. El nombre de servicis humanitaris atesos entre gener i juliol ha augmentat en 6.584 d'un any a un altre. Les unitats de districte en els barris i la Unitat de Convivència i Seguretat han augmentat un 45% este tipus d'intervencions. “És un augment important que no ens ha passat desapercebut i que radiografia el moment tan difícil que vivim i l'exigència però també els reptes i desafiaments que hem d'atendre les administracions”, afirma el responsable de l'àrea de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, “preocupat” també per l'evolució dels intents de suïcidi que els manté entre els cinc serveis humanitaris més atesos en els dos últims anys.

La Policia Local de València els classifica en 30 categories diferents. Des d'atencions per malalties, les ja esmentades caigudes casuals, consum d'alcohol, danys fortuïts, persones extraviades, accidents laborals, morts naturals, accidentals o sospitoses i fins i tot fugues de gas, però els intents de suïcidi es mantenen en unes xifres molt altes tots dos anys encara que continuen liderant, a molta distància, les atencions per malaltia.

“És una fotografia de la societat”, afirma el regidor Aarón Cano, que afig: “Ens ofereix una valuosa informació per a impulsar mesures concretes i polítiques dins de l'Àrea de Protecció Ciutadana però també d'altres àrees de l'Ajuntament”, assenyala el regidor de Protecció Ciutadana que defensa el Govern del Rialto com el govern que protegeix els més vulnerables i desfavorits “començant per la Policia Local, els nostres serveis socials i totes les àrees de l'Ajuntament des de les quals es treballa per a minimitzar l'impacte que han tingut els dos últims anys en la nostra societat”. Al gener de l'any passat, la Policia Local de València va atendre 757 serveis per malaltia. Al desembre d'eixe mateix any, els serveis pel mateix motiu, s'havien disparat fins als 1.287.

En total, la Policia Local va atendre eixe any 11.223 serveis per malaltia i l'augment continua. Per exemple, este mes de juliol, 1.499 serveis per malaltia en un sol mes. Falten cinc mesos de l'any i la xifra total de serveis per malaltia aconsegueix els 9.091, a penes 2.000 menys que l'any anterior quan encara ens resta quasi la meitat de l'any. “És evident que estos serveis estan augmentant com també ho han fet altres categories com les caigudes casuals, les atencions per consum d'alcohol, l'activació amb serveis socials per a atendre persones sense llar o els intents de suïcidi. La Policia Local de València és un dels termòmetres de la societat, podem saber el que està passant en els nostres barris per les seues intervencions i anticipar-nos, previndre, traduir-ho en mesures que reforcen la protecció dels més febles”, assenyala Cano.

Les caigudes casuals, el segon dels serveis més atesos, es manté en unes xifres molt altes però estables durant l'últim any i mig amb una certa tendència alcista encara que no tan acusada com la categoria anterior. Al gener de 2021, la Policia Local de València va atendre 439 serveis i al gener d'enguany, 518. El mes de juny passat, es van atendre 629 caigudes casuals, la major part de persones majors que viuen soles en els seus domicilis i que “evidencien la dimensió de la soledat no desitjada, de persones vulnerables que viuen soles i les caigudes poden tindre conseqüències fatals” adverteix el regidor Aarón Cano. Una altra de les novetats entre els dos últims anys són les atencions a persones sense llar. En 2021 ocupaven el lloc número 9 en la classificació de serveis humanitaris de la Policia Local que té 30 categories.

Enguany, ha escalat fins al quart lloc, només per darrere de les malalties, les caigudes casuals i el consum d'alcohol “una altra situació que evidencia l'emergència social i el desafiament que tenim amb estes persones tan vulnerables la situació de les quals s'ha agreujat després de l'inici de la pandèmia” afig el responsable de Protecció Ciutadana. De fet, les atencions en col·laboració amb els serveis socials a estes persones es van mantindre per davall del centenar d'intervencions la major part de l'any. 109 al gener del 2021, vora la meitat, 56, el mes següent, al febrer i 77, 63, 53, 62, 47 o 80 en els següents mesos. Enguany, les activacions del SAUS en col·laboració amb la patrulla X-4 de la Policia Local de València especialitzada en estes atencions pràcticament s'han duplicat i fins i tot triplicat en alguns mesos. 172 serveis al gener d'enguany, 190 al febrer, 250 al març o 275 a l'abril que evidencien una tendència alcista.

També sorprén l'augment de serveis humanitaris amb persones extraviades. L'any 2021, la Policia Local va atendre en total 954 serveis d'este tipus. Enguany ja porten 770 i falten cinc mesos per a la finalització de l'exercici. “És l'efecte que deixa una pandèmia i ara una guerra, la inestabilitat, les dificultats, les situacions de moltes persones s'agreugen”, aclarix el regidor Aarón Cano que reivindica el paper de les administracions, en este cas de l'Ajuntament de València, per atendre totes eixes situacions a través de mesures i polítiques que ajuden els més desfavorits, que més pateixen i ho estan passant pitjor. És la nostra obligació i el nostre deure, per a això estem ací” ha afegit Cano. Els serveis humanitaris de la Policia Local de València també van per barris. Ciutat Vella lidera enguany les xifres. Allí, el nombre de serveis humanitaris quasi s'ha duplicat durant l'últim any. 1.247 en 2021 i 2.171 en 2022. A continuació, Poblats Marítims i Quatre Carreres. Benimaclet, Pla del Real i Algirós són els que menys serveis humanitaris han precisat.

Recursos multimèdia

Aarón Cano