S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El pròxim 1 de juny comença la prestació del servici d'ajuda al bany a les platges de la ciutat

L'Ajuntament ha avançat dos setmanes este servici, vist l'increment continuat d'ús per part de les persones amb discapacitat

• El Servici d'Ajuda al Bany es prolongarà fins al 15 de setembre, de 10.00 a 20.00 hores en la Malva-rosa, el Cabanyal i Pinedo

26/05/2023

El servici d'ajuda al bany a les platges de la ciutat començarà a prestar-se dijous que ve, 1 de juny, dos setmanes abans que en les temporades anteriors, segons el conveni que l'Ajuntament ha impulsat de nou enguany amb Creu Roja. Esta novetat iguala el calendari i horaris d'este servici amb els de Salvament, Socorrisme i Assistència Sanitària, que ja es prestaven també mitjançant conveni amb la mateixa entitat, encara que en estos casos amb un calendari més ampli.
 

La voluntat de l'equip de govern municipal és, segons es reflecteix en l'acord, i en virtut de la legislació vigent, “establir de manera efectiva la igualtat de totes les persones a l'accés als servicis públics, en este cas l'accés al bany a les platges de la ciutat”. Tal com s'ha subratllat des del servici de Platges, els dos objectius principals que es pretenen amb les novetats impulsades és, d'una banda, donar resposta a la necessitat d'adaptar els servicis al canvi climàtic, i en segon lloc, oferir una cobertura adequada a les necessitats expressades pels col·lectius i usuaris.

Cal tindre en compte que, a més de la major sensibilització davant la discriminació que poden patir diferents col·lectius, com és el cas de les persones discapacitades en l'accés als servicis públics, també s'ha registrat un notable increment en l'ús d'este servici d'Ajuda al Bany. De fet, sense tindre en compte les dades de 2020 i 2021, en els quals les xifres es van vore alterades per les restriccions de la pandèmia, les estadístiques dels últims anys reflecteixen perfectament aqueix increment: En 2019, el servici d'Ajuda al Bany va ser utilitzat per 5.286 persones, mentre que el passat 2022, el nombre total de banyistes va ser de 5.780, és a dir, quasi 500 persones més. El major registre va correspondre a la platja del Cabanyal, seguida per la Malva-rosa, i finalment, Pinedo.

Increment pressupostari de 25.000 euros

Davant estes circumstàncies, i amb l'objectiu d'adaptar el conveni que l'Ajuntament i Creu Roja havien signat en 2021, des de la Regidoria de Platges es va iniciar un procés administratiu per a modificar el contracte amb Creu Roja Espanyola per a la prestació del servici d'Ajuda al Bany, entre altres, la qual cosa ha suposat un increment pressupostari de quasi 26.000 euros (exactament 25.925,49 euros).

D'esta manera, el servici d'Ajuda al Bany, de la mateixa manera que els servicis de Salvament, Socorrisme i Assistència Sanitària, arrancarà el pròxim 1 de juny, i es prolongarà fins al 15 de setembre, en horari de 10.00 a 20.00 hores en tres punts accessibles, situats a les platges de la Malva-rosa i el Cabanyal, i de 10.30 a 19.00 hores en Pinedo.

Estos tres punts accessibles compten amb l'assistència de 15 persones auxiliars, que es distribueixen segons les necessitats entre les tres localitzacions, encara que en determinades ocasions s'atén grups d'usuaris, amb la consegüent necessitat d'adaptar el nombre de professionals.

Cadires amfíbies i grues de transferència

En els punts accessibles es disposa d'abundant material per a la prestació del servici en les condicions adequades. Este material està composat per elements especialitzats, com a cadires amfíbies (una en la Malva-rosa, dos en el Cabanyal i una en Pinedo, a més de diverses de recanvi), i grues de transferència (una en cada punt accessible), així com cinturons flotadors, arnesos, crosses amfíbies, lliteres, bancs, pilotes, caminadors… etc.

Cadascun dels punts d'Ajuda al Bany estan compostos per una estructura de fusta habilitada amb trams de passarel·les de fusta, sobre la qual s'instal·la una caseta amb tot el material necessari i una zona coberta de para-sols. Les grandàries s'adeqüen al nombre d'usuaris esperats en cadascuna d'elles (la més gran és la del Cabanyal). A més, en els voltants dels punts es disposa de dutxes i llavapeus accessibles, i des de la plataforma s'accedeix a la mar mitjançant una altra línia de passarel·la per a facilitar el desplaçament.

Finalment, en la zona d'aigua hi ha una cordada de boies que faciliten el bany independent i amb ajuda. L'ajuda al bany es realitza tant assistida pels professionals com de manera independent pels usuaris, que poden fer ús del material directament, o fins i tot assistits pels seus propis familiars o reunits. Al punt es pot accedir de manera lliure o en grups, encara que en este cas és necessari sol·licitar cita telefònica (en el número 963 542 323).