Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Carmen Martín i Nerea López, proclamades Falleras Majors de València 2022

L’alcalde presidix l’acte que dona el tret de eixida a la festa que, “com la societat que la celebra, ha de saber adaptar-se a un entorn canviant i a la força transformadora del temps”

• L'alcalde i el president de la Junta Central Fallera amb les falleres majors de València

14/10/2021

L'Hemicicle Municipal ha sigut un any més l'escenari de la tradicional proclamació de les Falleres Majors de València, que l’any passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia del coronavirus. L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, i altres membres de la corporació municipal, ha presidit este acte “emblemàtic” que enguany han protagonitzat Carmen Martín i Nerea López, nomenades com a Fallera Major i Fallera Major Infantil 2022, la vespra anterior, i les seues Corts d’Honor.

 

En la seua intervenció la primera autoritat municipal ha fet al·lusió a la pandèmia i ha celebrat el fet de poder reunir-se de nou al Saló de Ples de l’Ajuntament en este acte “que es desenvolupa sempre al caliu de les paraules, com les que ha pronunciat la xiqueta Nerea López Maestre, estudiant de sisè de primària i representant, fins al moment, de la comissió de la Falla de l’Enginyer Josep Sirera- Pius IX, de la Creu Coberta. Seguidament, ha parlat la Fallera Major de València 2022, l'odontòloga Carmen Martín Carbonell, de la Falla Poeta Alberola-Totana, de l’Olivereta.

Després d’eixes paraules i “d’eixa recuperació del nou espai de normalitat”, Joan Ribó ha manifestat que “és inevitable pensar en tot allò que hem viscut durant els últims mesos: moments d’anhels i d’il·lusions, però també de frustracions i decepcions”. “Finalment, l’esforç del col·lectiu faller, com el del conjunt de tota la societat, ens va permetre celebrar les Falles i tancar un cicle. I ho férem quan poguérem i com poguérem, amb la màxima responsabilitat”, ha afirmat.

Joan Ribó ha assegurat que en eixos moments “hem tingut l’oportunitat d’aprendre de les nostres febleses, però també de refermar-nos en les nostres fortaleses”, i ha explicat que “així s’ha obert una oportunitat per a repensar la festa, per a obrir noves perspectives, per a continuar construint el seu futur, tal com han fet generacions de fallers i de falleres any rere any”.

En reconèixer que el camí no ha sigut fàcil, la preocupació per la situació per molts sectors relacionats amb el món de les falles, “que s’han vist privats de poder compartir el seu art, el seu treball, i que han hagut d’afrontar pèrdues econòmiques importants, amb l’afegit de la incertesa sobre la continuïtat del seu ofici”, Joan Ribó ha afirmat que “això ens ha fet prendre consciència que la festa és molt més que la suma de cadascuna de les seues parts”.

Així, en fer balanç, l’alcalde ha parlat de “pèrdues més difícils de quantificar, les derivades dels abraçades que no hem donat als peus d’una falla, dels besos que no hem rebut a les portes del casal o dels somriures amagats en acabar un passa carrer”.

Joan Ribó, que ha tingut un record especial per a tots els col·lectius festers de la ciutat, així com per al teixit associatiu, “que amb les Falles al capdavant, contribuïx de manera destacada a fer de València una ciutat més oberta, tolerant, inclusiva, integradora, solidària...”

“Ara que ens queda poc per a celebrar el quint aniversari de la declaració de les Falles com a patrimoni de la humanitat, és oportú recordar unes paraules que s’arrepleguen en l’expedient que es presentà davant la UNESCO i que parla del casal com un lloc de reunió dels fallers, una àgora de cohesió social, sense diferència d’edat, sexe o procedència, on es treballa en pro de la festa durant tot l’any”, ha assegurat.

“Eixos valors d’igualtat, pluralitat, tolerància... són valors que en les últimes setmanes han encarnat totes les companyes amb qui heu compartit este procés d’elecció representant les seues comissions i els seus sectors”, ha subratllat en dirigir-se a Nerea i Carmen, que “a partir d’ara enceteu una nova etapa en les vostres vides perquè representareu una festa que és rica, perquè és diversa, com diversa és també la nostra ciutat”

L’alcalde també ha tingut paraules per a les falleres les Corts d’Honor que representen la València d’intramurs, que va veure nàixer la festa i d’on venen Carla Vicent, Daniela Alcoy, Carla Juliá, Sofía Guillot i María Albors; la terra del ganxo, amb Patricia Zurano, Carla Alcocer, Camila Román i Lucía Paya; la ciutat dels eixamples i extramurs, amb Valentina Rabello, Cayetana Santacruz, Paloma Eroles i Eva Alcahuz; i la València que acollí els antics pobles, d’on venen Alba Hurtado i Sara Selles. Les Corts també tenen l’esència dels pobles del sud, amb Adela García, Carolina Soriano i Marina Ballester; de la ciutat en expansió i de la que va créixer travessant el riu, d’on són Carmen Giménez, Carmen Calduch, Isabel Esplugues, Carla Colprim i Claudia Mas. O de la València metropolitana, amb Beatriz Buigues.

El primer edil també ha agraït a les anteriors Falleres Majors Consuelo i Carla, “que juntament amb les seues companyes, van afrontar amb valentia i disciplina”. “Elles han sigut l’espill en què s’ha mirat tot el col·lectiu faller, al qual han donat l’alé necessari per a superar les adversitats. El vostre compromís amb la festa, la vostra entrega en estes circumstàncies tan difícils, serà recordada sempre per tots”; i també ha dedicat un record per a la bellesa del foc de les Fogueres de Sant Joan d’Alacant, María Niceto, i la reina de les Festes de la Magdalena de Castelló, Carmen Molina.

Finalment, ha terminat la seua intervenció amb el record dels elements material de la festa, “que es tornen efímers i es destruïxen en pro dels valors immaterials de la festa: la seua capacitat integradora, comunicativa, representativa, creativa i de cohesió social».

“La festa, com la societat que la celebra, ha de saber adaptar-se a un entorn canviant i a la força transformadora del temps. La situació viscuda en els últims dos anys ens ha obert una oportunitat per a repensar la festa fallera i obrir noves perspectives. I estic plenament convençut que vosaltres, Nerea i Carmen, juntament amb les vostres companyes de les corts d’honor, gràcies a la vostra passió fallera, a l’espenta imparable de la joventut i a la vostra implicació en la societat actual, tindreu l’oportunitat d’obrir eixes noves perspectives. Darrere tindreu l’esperança de tot un col·lectiu, de tota una ciutat. Perquè hui, probablement més que mai, les Falles necessiten de totes i de tots, cadascú des de la seua pròpia experiència”, ha conclòs.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr