S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'Orquestra de València estrena dimecres “Lilith” de Francisco Coll, obra encàrrec del Palau de la Música

Coll, guardonat internacionalment, va ser compositor en residència les temporades 2018/19 i 2019/20

• El músic valencià Fracisco Coll en els assajos amb l'Orquestra de València

23/05/2022

El músic valencià Francisco Coll és un dels autors més reconeguts a escala internacional, que ha guanyat enguany els prestigiosos BBC Music Magazine Awards i els ICMA Awards. Va ser compositor en residència del Palau de la Música de València les temporades 2018/19 i 2019/20, i una de les seues funcions va ser la de compondre una estrena absoluta per a l'Orquestra de València. Dimecres que ve, en el Palau de les Arts, serà el mateix Coll qui es pose al capdavant de la formació simfònica valenciana per a dirigir l'estrena de la seua obra “Lilith”.

 

La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha destacat que Coll “va iniciar les nostres residències de composició, i, sens dubte, va ser tot un encert la seua elecció, tant per la seua implicació i professionalitat, com pel prestigi que van adquirir les seues trobades amb les joves autores i autors seleccionats per ell”. L’estrena absoluta d’este dimecres “és fruit d’eixa residència i va haver de ser ajornada a causa de la pandèmia, però ja és una realitat que no tanca la nostra relació amb ell, ja que la vinculació amb el Palau és molt estreta i volem que continue els pròxims anys”.

Respecte a “Lilith”, Coll s’ha mostrat molt content d’estrenar l’obra amb l’Orquestra de València i ha volgut incidir en el fet que “des del principi la figura de “Lilith” em va captivar, ja que representava eixa dualitat de criatura rebel i seductora a la vegada que perversa i musa”. Coll ha explicat que en el segle XII una llegenda situa a “Lilith” en el paradís, com a primera companya d’Adan. Creada de pols i sediment i que finalment acaba abandonant el paradís per a traslladar-se a la regió del cel. “Este personatge mitològic -ha afegit Coll- ha estimulat una infinitat d’obres, sobretot en el camp de la pintura i la poesia, i és per això que la meua obra juga amb eixa dualitat i també amb la profunditat i intensitat del personatge”.

El concert tindrà lloc al Palau de les Arts, a les 19.30 hores, i també comptarà amb la direcció de Christian Karlsen que dirigirà la resta del programa on figura una altra obra de Coll com és el concert per a guitarra “Turia”, que serà interpretat pel concertista Jacob Kellermann. El cèlebre i oníric “Preludi a la migdiada d’un faune” de Claude Debussy i la “Sinfonietta” de Leoš Janáček, completen este programa que navega entre el segle XX i el XXI.

El director del Palau, Vicent Ros, ha volgut assenyalar que l’obra de Coll “a part de l’indubtable interés d’assistir a una estrena absoluta d’un dels grans compositors contemporanis, té l’al·licient que serà el mateix Coll qui la dirigisca, permetent al nostre públic escoltar l’obra tal com l’ha ideada i imaginada”.