Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament ofereix una nova forma de soterrar a les persones difuntes “més poètica i sostenible”

El Servici de Cementeris posa a disposició de la ciutadania urnes compostables i arbres “per sembrar una nova vida i lluitar contra el canvi climàtic”

• L'urna és compostable, substituirà la tradicional, de ceràmica o metàl·lica, i serà el suport d’un arbre mediterrani

21/06/2022

Els cementeris de la ciutat de València oferiran, a partir de juliol, una nova forma per soterrar les persones difuntes, davant l’increment dels servicis de cremació que a l’any 2021 es xifraren en 5.356, front a les 2.562 inhumacions. “Amb esta tendència, l’Ajuntament ha decidit oferir la ciutadania una opció innovadora i més sostenible per depositar les cendres dels seus esser volguts”, tal com ha anunciat hui el regidor de Cementeris i Servicis Funeraris, Alejandro Ramon, durant la presentació de l'urna arbre.

 

Esta urna és compostable, substituirà la tradicional, de ceràmica o metàl·lica, i serà el suport d’un arbre mediterrani que qualsevol persona podrà plantar en una parcel·la de la seua propietat, inclús en macetes per a balcons i terrasses. En paraules del regidor, “es tracta d’una opció molt més sostenible, ja que l’arbre farà la seua funció de captar les emissions de CO₂ i generarà oxigen, i d’esta manera contribuirà per a compensar les emissions de les cremacions i, en general, en la lluita contra el canvi climàtic”. “A més –ha afegit- serà una manera innovadora de recordar als nostres difunts, donant-los una segona vida a través d'un arbre”.

Este servici, que serà totalment gratuït per a les famílies, tampoc suposa despesa per a les arques municipals, ja que les urnes les proporciona la fundació de l’empresa encarregada de la gestió de residus de les cremacions. Pel que fa als arbres, que aportarà l’Ajuntament, Alejandro Ramon ha destacat que es podrà triar entre diferents varietats mediterrànies com ara pi, carrasca, roure, olivera, alzina.. A més també es podrà triar esta nova opció de soterrament sense l'arbre.

L'edil ha explicat que l’Ajuntament treballa des de fa temps per donar-li forma a esta iniciativa “perquè la cremació, des de l’any 2009, s’imposa a la inhumació de les persones difuntes, i afecta el 67% dels enterraments realitzats a València”. Ha recordat que fins al moment, el consistori oferix el depòsit de les tradicionals urnes en columbaris o nínxols de la propietat familiar així com la possibilitat de llançar-les en una làmina d'aigua en el Cementeri General, en l'anomenat Riu de la Vida, perquè formen part d'un jardí.

Finalment, ha defensat esta nova alternativa “que s’emmarca en la política mediambiental de la ciutat, ja que, fins i tot, el paper de les instruccions serà biodegradable”, i ha ressaltat que també serà una opció “poètica”. Al seu paer, “la millor manera de recordar els éssers volguts, perquè sembra vida després de la mort", i tal com va dir el pintor Edvard Munch “del meu cos descompost creixeran flors, i jo estaré en elles; i això és eternitat".

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Alejandro Ramon