S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Ribó: “Volem que les científiques isquen dels laboratoris i es donen a conéixer com a referents de ciència”

L'alcalde de València ha participat este divendres en la inauguració del mural en homenatge a la científica María Vallet, pintat per l'artista Rosa Fuster en l'IES Malilla

• El nou mural forma part del projecte Dones de Ciència, que impulsen la fundació municipal Las Naves i la Universitat Politècnica de València

03/02/2023

“Amb esta iniciativa volem que les científiques isquen dels laboratoris, i plasmar la importància dels seus treballs en els murs de la ciutat. Necessitem que este missatge prenga els carrers de València, que cale en la ciutadania per a donar visibilitat a les persones referents de la ciència, i promoure les vocacions de carreres científiques i tecnològiques”. L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha manifestat d'esta manera durant la inauguració del mural homenatge a la científica María Vallet, pintat per l'artista Rosa Fuster en l'IES Malilla, que ha tingut lloc este divendres. Tal com ha afirmat Ribó, “des de l'Ajuntament estem compromesos amb la ciutat que tindrem en el futur, i volem contribuir al fet que siga més igualitària i compartida”.
 

Ribó ha participat en l'obertura d'este nou mural, que forma part del projecte Dones de Ciència, que impulsen la fundació municipal Las Naves i la Universitat Politècnica de València, UPV, i en el qual ja s'han realitzat fins a 32 peces sobre altres tantes dones científiques. Es tracta d'una iniciativa que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i que el mes de novembre passat va rebre el premi al millor projecte singular dels Prismes Casa de les Ciències a la Divulgació 2022, els més importants del país en el camp de la comunicació i divulgació científica.

Acompanyat pel regidor d'Innovació i Gestió de Coneixement, Carlos Galiana, l'alcalde ha visitat la nova composició plàstica, en un acte que ha comptat també amb la participació de la mateixa María Vallet, investigadora de la Universitat Complutense; l'artista autora del mural, Rosa Fuster; el rector de la UPV, Pepe Capilla; i el director i la vicedirectora de l'IES Malilla, Luis Llorens Marzo i Laura Pérez García.

L'alcalde ha evocat els seus anys de professor de Secundària, i ha assenyalat que encara no hi ha una correspondència entre els resultats acadèmics a les aules i la presència femenina en l'àmbit de la ciència i la investigació. Per això, ha destacat la labor de conscienciació i d'educació que perseguix aquesta acció “de portar el missatge del paper de la dona en la ciència a totes les persones”. Es tracta de referents científics femenins “que queden retratades en este museu a l'aire lliure que estem conformant, tant en escoles com també en altres façanes públiques de València”. Tal com ha posat en valor Joan Ribó durant l'acte, “cada vegada més xiquetes es pregunten qui és aqueixa dona? I es responen: de major, vull ser com ella”. Per això, ha destacat l'exemple de la investigadora María Vallet, de la qual ha assegurat que és “un referent per a les joves que estan ara a les aules d'este institut”.

Maria Vallet, Premi Jaume I en Investigació Bàsica, ha sigut destacada per la revista PLOS Biology com la millor científica espanyola. És una de les tres úniques dones en el rànquing dels 100 investigadors espanyols amb índex H més alt en qualsevol àrea de coneixement (l'índex H és un sistema proposat en 2005 per Jorge Hirsch, de la Universitat de Califòrnia, per al mesurament de la qualitat professional de físics i d'altres científics, en funció de la quantitat d’esments que han rebut els seus articles científics. Vallet és pionera en el seu camp, i amb el seu treball va descobrir les potencials aplicacions biomèdiques dels materials ceràmics mesoporosos per a la regeneració òssia, entre altres avanços. A més, és líder del grup de Biomaterials Intel·ligents (GIBI) integrat en el CIBER-BBN i professora de la Universitat Complutense.

 Durant la inauguració del mural, María Vallet ha agraït la iniciativa, i ha assegurat que li “encanta estar entre xiquets, xiquetes i joves i poder explicar-los el que fem i per què. I, sens dubte –ha afegit- formar part d'este projecte, que acosta la ciència a tot l'alumnat d'este centre a través de la meua persona i amb un mural que transmet tanta alegria, és per a mi un autèntic orgull”.

Acostar la ciència a la joventut

Vallet ha animat a “continuar treballant per motivar i acostar la ciència al públic més jove, i per visibilitzar la figura de les dones. Hem d'explicar-los el que fem, perquè conéixer és voler. I quan ho coneguen, si els motiva i els agrada, que vagen a per això. El treball en ciència és molt gratificant; com en tot hi ha moments bons i dolents, però mai és un treball rutinari, per això, entre altres coses, mai es té la sensació de treballar. Per a mi la ciència és gran part de la meua vida”, ha assegurat.

El mural presenta la figura de María Vallet en primer pla, amb nombroses referències tant sobre les seues investigacions en regeneració òssia com sobre la seua labor divulgadora. L'autora, Rosa Fuster, Roseta, natural de la Font d'en Carròs, ha plasmat també un fèmur amb tot detall juntament amb unes xicotetes figures infantils, ideades i plasmades en el mural per l'artista Jaju, de qui l'autora ha assegurat que “sense ell, sense els seus personatges, este mural no funcionaria”.

El rector de la Universitat Politècnica de València, UPV, Pepe Capilla, ha subratllat que “hui sumem un nou mural a este projecte de referència en la nostra universitat i en tot el país, amb el qual volem contribuir a lluitar contra la bretxa de gènere en l'àmbit de les STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques), i ajudar també a fomentar vocacions científiques entre els i les més joves, com l'alumnat d'este institut de la nostra ciutat”.

Recursos multimèdia

Joan Ribó