Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El Servici de Mediació de la Policia Local de València exposa el seu treball en el barri de la Roqueta en el Dia Europeu de la Mediació

Una desena de mediacions amb la comunitat xinesa per queixes de veïns reconduix la convivència en el barri

• Servici de mediació de la PLV

23/01/2022

El servici de Mediació de la Policia Local de València ha aconseguit reconduir els problemes de convivència que s'havien registrat en el barri de la Roqueta gràcies a 10 mediacions realitzades amb la comunitat asiàtica per problemes relacionats amb la salubritat, els sorolls i uns certs costums que havien alterat la convivència al voltant del carrer de Pelai. El treball de mediació va començar l'any 2008 amb una resolució inicial satisfactòria per a totes dues parts però l'any 2015 es van reproduir uns certs problemes i des de llavors s'ha treballat per a evitar que el conflicte poguera acabar en els tribunals. El divendres, amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, la Policia Local de València va exposar este exemple a la Ciutat de la Justícia com una mostra dels beneficis del servici de mediació policial. Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València ha manifestat que el servici de mediació policial és fonamental per a promoure la millor convivència possible a la ciutat.

 

“Sempre podem buscar una alternativa als conflictes” és la màxima amb la qual treballa el servici de Mediació de la Policia Local de València on van arribar queixes veïnals del barri de la Roqueta, per problemes relacionats amb uns certs costums de la comunitat asiàtica que estaven alterant la convivència. “Inicialment eren problemes relacionats amb unes certes reunions, a vegades, també discussions a altes hores de la nit i en ple carrer” assenyala Juan Piñón, inspector de la Policia Local de València, que porta des de fa quasi 15 anys en contacte permanent amb totes dues parts per a arribar a una solució dialogada. “Al principi l'aconseguim, es va crear l'associació de veïns de Pelai i van desaparéixer les queixes però l'any 2015 amb l'obertura de més establiments i locals, es van incrementar els conflictes veïnals” indica el responsable policial.

“Els vam oferir el servici de mediació de la Policia Local de València però desconfiaven fins que vam conéixer la mediació que la comunitat asiàtica també pràctica habitualment. Ens vam adonar que buscàvem exactament el mateix i se'ls va proposar fer mediacions conjuntes en un pla d'igualtat de condicions” indica l'inspector Pinyó que admet que la situació “va canviar i encara que vam haver de superar obstacles amb el llenguatge, la cultura, valors i legislació diferent, totes dues parts van anar entenent-se perquè buscaven una bona convivència”. Durant quatre anys es van realitzar fins a 10 mediacions i “totes s'han resolt de forma totalment satisfactòria per a totes dues parts, amb tant d'èxit que hem estés el model a altres casos del districte d’Extramurs” comenta l'inspector de la Policia.

“La mediació policial és una dels senyals d'identitat de la Policia Local de València, un servici que demostra any rere any que és possible una altra resolució dels conflictes, una solució negociada, dialoga que satisfaça els interessos de totes dues parts” assenyala Aarón Cano, que assegura que durant la pandèmia, este servici de la Policia Local ha realitzat nombroses intervencions que han evitat molts problemes i ha posat esta mediació al carrer Pelai com a exemple del treball tan eficaç que pot realitzar este servici.

“La convivència amb la comunitat xinesa ha millorat i representants d'esta comunitat manifesten el mateix” assenyala l'inspector Juan Piñón que va exposar el divendres este exemple en la jornada que es va celebrar a la Ciutat de la Justícia amb motiu del Dia Europeu de la Mediació i que va inaugurar el magistrat Juan Francisco Mejías. En la jornada també es va abordar la mediació universitària i la mediació amb l'administració en una taula que va comptar amb la participació de la regidora delegada d'Espai Públic, Lucía Beamud, el magistrat Alberto Manuel Ibáñez, Carmen de Miguel de la cort d'arbitratge i mediació de la Cambra de Comerç de València i l'advocat i mediador, Enrique Llopis.

Recursos multimèdia

Aarón Cano