Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València opta a 3 milions d’euros de fons europeus per rehabilitar l’edifici de l’Hemeroteca Municipal i la Biblioteca Històrica

Ibáñez destaca “l’esforç de l’Ajuntament per recuperar este edifici històric del barri i garantir la seua permanència a Tres Forques”

• Façana de l'Hemeroteca municipal

21/05/2022

L’Ajuntament ha presentat una sol·licitud perquè la Unió Europea finance amb els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation la rehabilitació integral de l’edifici que alberga l’Hemeroteca Municipal i la Biblioteca Històrica Municipal situat a la plaça de Magúncia, al barri de Tres Forques. La petició, impulsada per la Regidoria d’Acció Cultural que dirigix Maite Ibáñez, té com a objectiu captar recursos de la línia 2 dels fons europeus per a la rehabilitació d’edificis de titularitat pública que permeten cobrir un màxim de tres milions dels 9’4 en els quals està pressupostada la intervenció. El consistori es compromet en la sol·licitud a aportar la resta del finançament per garantir que esta dotació cultural de Tres Forques romanga al barri.

 

El projecte que s’ha presentat contempla una rehabilitació integral de l’edifici per modernitzar i millorar les instal·lacions com l’ascensor, les escales principals, fusteria i instal·lacions sanitàries. Igualment, se substituirà el sistema de climatització existent per un més modern que optimitze el control de la humitat ambiental i es millorarà l’eficiència energètica, entre altres actuacions.

Ibáñez ha destacat la iniciativa de l’Ajuntament perquè “un edifici d’esta importància, referència cultural del barri de Tres Forques”, puga oferir “el millor servici als usuaris i millorar les condicions de conservació documental. Amb esta rehabilitació per a la qual hem demanat fons europeus podrem tindre un edifici a l’altura dels fons bibliogràfics, periòdics i revistes tan importants que conté”, ha explicat la regidora d’Acció Cultural.

El pressupost municipal de 2022 ja recull una partida de 300.000 euros per a la redacció del projecte de rehabilitació i ara la Junta de Govern Local ha aprovat iniciar la sol·licitud perquè les obres, que tenen un pressupost estimat de 9’4 milions d’euros, puguen comptar amb finançament europeu.

Ibáñez ha mostrat “satisfacció” perquè el procés de recuperació de l’edifici coincidisca amb “la celebració del 120 aniversari de la fundació oficial de l’Hemeroteca en la qual s’han programat exposicions, conferències, trobades i altres activitats”.

L’Hemeroteca Municipal conserva la col·lecció de periòdics i revistes de l’Ajuntament de València. La fundació oficial va ser en 1902, moment en què el consistori va prendre la decisió de reunir i conservar els principals periòdics i revistes que s’editaven a la ciutat i els més importants de la resta del país, per formar una biblioteca de periòdics. Després de diversos trasllats des de la ubicació inicial al costat de l’Arxiu municipal, a l’edifici de la casa consistorial, en 1979 va obrir les portes en l’emplaçament actual, a la plaça de Magúncia. Des de la seua fundació, ha reunit prop de 6.500 títols, però ja abans l’Ajuntament havia conservat periòdics locals i rebut donacions, que constituïxen la part més antiga dels seus fons.

D’altra banda, la Biblioteca Històrica Municipal també va ser creada en 1902 sobre un antic fons bibliogràfic que s’ha anat enriquint al llarg dels anys amb obres adquirides per la mateixa corporació i per les nombroses i valuoses donacions realitzades per personalitats il·lustres valencianes. Actualment els fons sobrepassen els 130.000 volums, amb sis incunables i una gran quantitat de manuscrits i llibres des del segle XVI fins al XXI. Hi reunix obres de quasi totes les matèries, si bé hi ha una preferència per la temàtica valenciana.

El caràcter especialitzat de les col·leccions de totes dos institucions les convertix en una font primordial per a investigadors i estudiosos de la nostra cultura. La seua finalitat és facilitar a la ciutadania una sèrie de servicis, fons i activitats destinades a fomentar, promocionar i potenciar l’accés a la informació, la cultura, la investigació i el coneixement, a més de garantir la conservació de l’important patrimoni que custodien.

Recursos multimèdia

Maite Ibáñez