S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València acollirà el V Fòrum Iberoamericà de Compra Pública d'Innovació

• Al novembre se celebrará la V edició del Fòrum Iberoamericà de Compra Pública d'Innovació (CPI) i Innovació Oberta

26/09/2023

  • Se celebrarà el mes de novembre en la Universitat Politècnica de València i en el centre municipal d'innovació Les Naus, així com en espais físics de la ciutat
  • Com a novetat, esta edició atorgarà els premis de la Ruta de la CPI que reconeixeran la valentia de les persones i organitzacions que impulsen la CPI a Espanya i Iberoamèrica
  • Han confirmat la seua participació més de 10 països, entre els quals estan el Brasil, l'Argentina, Costa Rica, Paraguai, el Perú, Xile i Portugal

València acollirà durant els dies 20 i el 22 de novembre el V Fòrum Iberoamericà de Compra Pública d'Innovació (CPI) i Innovació Oberta. De moment, han confirmat la seua participació més de 10 països per a esta nova edició, entre els quals es troben el Brasil, l'Argentina, Costa Rica, Paraguai, el Perú, Xile i Portugal.

En concret, este esdeveniment se celebrarà en la Universitat Politècnica de València i en el centre municipal d'innovació Les Naus, organitzadors de l'esdeveniment, així com en espais físics de la ciutat on ja és possible vore resultats reals de projectes de CPI que impacten en la ciutadania.

El Fòrum Iberoamericà de CPI no s'havia tornat a celebrar a Espanya des del seu naixement, en 2018, a Galícia. Les primeres quatre edicions s'han realitzat, a més de Galícia, a Colòmbia, una edició en manera virtual a causa del COVID-19, al Brasil, i ara a València, on existeix una aposta clara i decidida per l'impuls de la innovació oberta des de l'àmbit públic i l'ús d'eines com la CPI per a col·laborar amb l'ecosistema d'innovació de la nostra ciutat.

Enguany l'organització de l'esdeveniment compta també amb la col·laboració de la Generalitat a través de l'Agència Valenciana de la Innovació, del Banc Interamericà de Desenvolupament, el Ministeri de Ciència i Innovació, la Xarxa Innpulso, l'Agència Gallega d'Innovació, la Secretaria General Iberoamericana. A més, es comptarà amb un patrocini verd, Agbar, que s'encarregarà de la compensació de la petjada de carboni del Fòrum.

La regidora delegada d'Innovació, Paula Llobet, ha expressat que “este fòrum, en les seues quatre edicions, s'ha convertit en l'espai de referència a Espanya i Llatinoamèrica on es presenten casos d'èxits, tendències, projectes, lliçons apreses i bones pràctiques, amb un enfocament tècnic en l'àmbit de la innovació oberta i la CPI”.

A més, Llobet ha afegit que “a l'Ajuntament de València i en Les Naus, portem diversos anys treballant intensament i ara mateix podríem dir que estem a l'avantguarda de les ciutats europees que s'han atrevit a utilitzar la CPI per a impulsar la recuperació econòmica després de la crisi de la COVID-19 i promoure la transició cap a una economia verda i digital”.

La regidora ha destacat que “este exercici de connexió i diàleg sense precedents entre la demanda pública i l'oferta tecnològica a nivell local a Espanya, mostra que estem davant un nou paradigma de col·laboració publicoprivada en la contractació pública local que permetrà ajustar la forma en què es presten els serveis públics a les expectatives d'una ciutadania cada vegada més tecnològica, respectuosa amb el medi ambient i socialment conscient. I és que fomentar la Compra Pública d'Innovació és un dels compromisos de l'estratègia d'innovació Missions València 2030”.

La Compra Pública d'Innovació (CPI) permet a l'Administració pública orientar les seues compres per a ajudar el mercat a desenvolupar productes que no existeixen en l'actualitat, però que poden donar solució a una necessitat. Es tracta, per tant, que les entitats públiques “encarreguen el que no existeix” i impulsen així la innovació en el sector privat, sent el sector públic un soci tecnològic amb el qual compartir riscos i beneficis.

Actualment, este Fòrum és l'únic esdeveniment multisectorial de CPI a Espanya i Llatinoamèrica, que serveix de punt de trobada per a reconéixer les persones i Institucions que fan possible la implementació d'esta eina i facilita el networking i la generació de xarxes entre especialistes en CPI tant a Espanya com a Llatinoamèrica.

Els premis de la Ruta de la CPI, novetat de la V edició

Com a gran novetat, enguany destaquen els premis de la Ruta de la CPI, en línia amb un dels objectius d'esta V edició, que és el de destacar i celebrar el camí recorregut fins al moment en la implementació de la CPI, per a reconéixer la valentia de les persones i organitzacions que s'han atrevit i es continuen atrevint a impulsar la CPI a Espanya i Iberoamèrica.

Els premis comptaran amb les categories: #*actitudCPI, #*estrategiaCPI i #*proyectoCPI, que poden consultar en la web del fòrum: www.forocpi.com i estaran obertes fins al 24 d'octubre.

L'agenda d'esta edició

La V edició del Fòrum es realitzarà al llarg de 3 dies, del 20 al 22 de novembre, combinant diferents espais físics com el Paranimf de la UPV i les instal·lacions de les Naus, i inclourà visites a espais reals com l'Hospital la Fe on es troba el prototip de PET desenvolupat en el marc del primer projecte de CPI de la Conselleria de Sanitat i altres espais on s'han instal·lat prototips de projectes desenvolupats a través de CPI.

En la conferència inaugural comptarem amb la presència de Jon-Mikel Zabala Iturriagagoitia, professor i investigador de Deusto Business School, premiat per la Universitat de Cambridge amb el prestigiós guardó "Babbage Industrial Innovation Policy Award 2021" per la seua contribució sobre la “Implementació de la contractació pública relacionada amb la innovació: capacitats ordinàries, dinàmiques i funcionals” i membre del recent Consell Assessor de Ciència i Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació.

Durant tres dies, ponents de diferents països i regions compartiran les seues experiències a través de xarrades i panells en el disseny d'estratègies de CPI reeixides, en iniciatives innovadores per a identificació d'oportunitats per a CPI, en models de desplegament de CPI, així com en instruments de finançament nous per a la CPI amb un enfocament a sostenibilitat. Es realitzaran diferents tallers pràctics sobre l'acostament de les startups a la CPI, la gestió dels drets de propietat intel·lectual en els projectes de CPI i la introducció de metodologies àgils per al seguiment de projectes.