S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Ribó reclama “una segona descentralització que pose el finançament municipal en el centre de les polítiques públiques”

L'alcalde de València ha recordat que “els grans reptes de la nostra societat, com el canvi climàtic o la desigualtat social, prenen forma en els municipis; i és des d'ací des d'on podem fer-los front”

• L'alcalde ha plantejat la idea de “la ciutat real”, un concepte “crucial per a entendre la perspectiva municipalista”

02/03/2023

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha reclamat este dijous “una segona descentralització que pose el finançament dels ajuntaments en el centre de les polítiques públiques”. Ribó ha exigit a l'Estat “un sistema estable i suficient de finançament dels ajuntaments que permeta garantir els drets socials bàsics i els servicis públics essencials de qualitat a les nostres ciutats”. Acompanyat per diversos membres de l'equip de govern, l'alcalde ha participat hui en el Fòrum de Municipalisme 2023, que ha organitzat el diari Levante-EMV.
 

Per part de l'Ajuntament de València, el fòrum ha comptat amb la participació del vicealcalde de València, Sergi Campillo, i de la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía. En la trobada està també prevista la participació del president de la Generalitat, Ximo Puig, i de la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, junt amb nombrosos membres de diferents entitats municipals i representants de l'àmbit editorial.

Durant l'obertura de la trobada, l'alcalde ha assenyalat “l'essència del municipalisme, que –ha afirmat- és la política de proximitat”. Però, ha advertit, una de les principals dificultats que troben els municipis a l'hora de desplegar estes polítiques de proximitat és el finançament. València va signar, l'any 2018, juntament amb altres sis grans ciutats espanyoles, una declaració per a exigir que els ajuntaments gestionen el 25% de la despesa pública, i garantir així els principis d'autonomia i suficiència financera. Per això, l'alcalde ha exigit a l'Estat “un sistema estable i suficient de finançament dels ajuntaments per tal de garantir drets socials bàsics i servicis públics essencials de qualitat a les nostres ciutats”.

La ciutat real, la ciutat metropolitana

L'alcalde ha plantejat la idea de “la ciutat real”, un concepte “crucial per a entendre la perspectiva municipalista”, ha afirmat. Segons Ribó, “la ciutat real és aquella que va més enllà dels límits administratius dels municipis, és l'àmbit en el qual es desenvolupa, de veritat, la vida quotidiana de les persones per a anar a treballar, per a anar a estudiar, per a l'oci, per a la cultura, per a l'esplai o per escollir un habitatge”. “La ciutat real –ha conclòs- és la ciutat metropolitana”.

Per això, ha subratllat el paper fonamental del municipalisme i de “disposar d'un espai de governança política conjunta de l'àrea metropolitana: no sols per a la prestació de servicis (com ja es fa a través de l'EMTRE o l'EMSHI, per exemple) sinó també per a incorporar altres àmbits fonamentals”, com són la mobilitat, l'habitatge, el canvi climàtic, la qüestió territorial o les polítiques socials.

En el camp de la mobilitat, Ribó ha recordat la creació, en 2017, de l'Autoritat de Transport Metropolità de València, “que està aportant elements positius, si bé encara queda molt per fer”, ha assenyalat: cada dia es comptabilitzen uns 900.000 desplaçaments d'entrada o eixida de la ciutat; i, en l'àmbit metropolità, la preeminència del vehicle privat arriba al 80% en algunes de les vies d'accés, “la qual cosa demostra la necessitat d'inversions en el transport públic metropolità i, especialment, en les rodalies”, ha reclamat Ribó.

L'alcalde ha conclòs assegurant que “este és el moment del municipalisme”. “Els grans reptes de la nostra societat, com per exemple el canvi climàtic o la desigualtat social, prenen forma a les ciutats i als municipis; i és des d'ací des d'on tenim l'oportunitat de fer-los front”, ha afirmat. Per això, ha reclamat “una perspectiva municipalista forta i compartida per les diferents institucions de l'Estat que ens permeta fer front a reptes com la Capitalitat Verda Europea que València assumirà en 2024, o el repte de les 100 ciutats escollides per la Comissió Europea, del qual València forma part per a demostrar que és possible accelerar la neutralitat climàtica per a l'any 2030”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó