S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Pinedo celebra les tradicionals Corregudes de Joies del 15 al 17 d'agost

• Les populars corregudes, declarades Festa d'Interés Turístic Provincial i subvencionades per l'Ajuntament, se celebren en l'arena de la platja

13/08/2023

  • És una tradició de més de 140 anys que coincidix enguany amb la celebració de la Festa Grossa de la pedania
  • Genets i amazones competixen a lloms dels seus cavalls i sense muntura per guanyar la joia, un mocador de seda que es regalava a la persona estimada
  • Les populars corregudes, declarades Festa d'Interés Turístic Provincial i subvencionades per l'Ajuntament, se celebren en l'arena de la platja

Les populars Corregudes de Joies tornen a la platja de Pinedo com una mostra de l'arrelament que tenen les festes tradicionals en la pedania del sud de la ciutat. Entre el dimarts 15 i el dijous 17 d'agost, dotze cavalls competiran al galop en l'arena en un esdeveniment que se celebra des de fa més de 140 anys i que organitza l'Associació Corregudes de Joies i Sant Antoni Abat de Pinedo, en col·laboració amb l'Ajuntament de València a través de l'alcaldia pedània.

Es tracta de tot un esdeveniment, que coincidix enguany amb la Festa Grossa de Pinedo, on genets i amazones competixen en carreres de 700 metres sobre l'arena de la platja, a lloms dels seus cavalls i sense utilitzar cap mena de cadira de muntar. Esta festa tradicional la van iniciar els antics homes de l'horta, que competien per aconseguir la preuada joia, un mocador de seda sobre una corona de llorer que es regalava a la dona estimada en finalitzar la carrera.

En l’actualitat, el premi continua sent el mateix, però en la prova intervenen tant genets com amazones. Enguany participen dos dones i deu homes, procedents de Cullera, Sueca, Beniparrell i Pinedo, en un enfrontament de tots contra tots durant els tres dies que duren les Corregudes de Joies. L'organització ha disposat una graderia per al públic i una altra de menors dimensions i en el costat contrari, a la vora de la mar, per a la premsa i els equips de televisió.

Este dilluns 14 d'agost, a partir de les 18 hores i en la zona pròxima al camp de futbol del carrer Mossén Cuenca, els veterinaris procediran a la revisió dels animals i de la seua documentació. Eixa mateixa vesprada, genetes i amazones, efectuaran els seus primers entrenaments. Les corregudes se celebren els dies 15, 16 i 17, en l'arena de la platja de Pinedo a partir de les 18 hores. L'última jornada acull el lliurament de trofeus i una degustació popular d'orxata.

Festa d'Interés Turístic Provincial

L'any passat, les Corregudes de Joies de Pinedo van ser declarades per la Generalitat Festa d'Interés Turístic Provincial, a instàncies de l'Ajuntament, per fomentar el desenvolupament cultural, social, esportiu i artístic, així com els valors de l'esforç, la companyonia, la disciplina, el respecte al medi ambient i els animals.

Per això, la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València va concedir el passat 12 de maig una subvenció de 25.000 euros a l'Associació Corregudes de Joies i Sant Antoni Abat de Pinedo, per la seua labor de conservació i promoció de la festa. Esta ajuda ha permés a l'entitat afrontar les despeses derivades de l'organització i celebració de l'esdeveniment, que inclouen la participació de les cavalleries, els serveis veterinaris, trofeus, lloguer d'escenari i graderies, servei de seguretat, ambulància medicalitzada i la publicació del llibret, entre altres.