S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Cada dia tres dones reben ordres de protecció per violència de gènere a València

Aarón Cano destaca el reforçament de mesures “per fer front a esta xacra”, com ara la licitació de les obres de la comissaria del grup GAMA

• El grup GAMA comptarà amb una comissaria pròpia al costat de la central de la Policia Local, a l'avinguda del Cid

21/11/2022

La xifra d’actuacions policials en casos de violència de gènere a València enguany, a data 31 d’octubre, “genera calfreds” i “és inassumible en una democràcia”, en paraules del regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano. Cada dia, tres veïnes de la ciutat reben ordres de protecció per maltractament i es detenen dos homes per este motiu. En total, hi ha 1.356 ordres de protecció en vigor, de les quals 678 corresponen a la Policia Local i la resta, a la Policia Nacional.
 

El titular de Protecció Ciutadana ha alertat que “el panorama és greu”; “estem recuperant la situació prepandèmia”. Si només es comptabilitzen les ordres que es dicten per agressions sexuals, s’ha passat de 26 en tot el 2019 a 56 en el que portem d’any. La Policia Local ha efectuat 281 detencions; 94 per trencaments de condemna, això és, autors reincidents. La patrulla GAMA nit, que es va posar en marxa en setembre de 2021, realitza una de cada tres detencions. El 77 % de les agressions es produïxen en l’àmbit privat, fonamentalment en el domicili habitual.

La majoria de les víctimes ―el 86 %― tenen entre 21 i 50 anys, tal com ha explicat Aarón Cano. Els casos de dones en la franja d’edat de 16 a 20 anys suposen el 5 % del total, mentre que n’arriba al 31 % en el rang d’entre 21 i 30. Segons l’edil, “esta diferència crida molt l’atenció” i “ens pot indicar que moltes situacions de violència de gènere en l’etapa més jove no són denunciades”. El nombre de parts de víctimes de més de 50 anys “també es baix”, un 5 %.

L’edil ha assenyalat que “els negacionistes són un dels majors problemes per fer front a esta xacra, però hem de posar-nos en la pell de les persones que han sigut manipulades i pensen que no existix la violència de gènere per tal de poder desactivar eixa mentida que s’han cregut”. D’altra banda, Cano ha ressaltat que “qualsevol dona pot ser víctima, no n’hi ha cap que estiga exempta d’este risc; les víctimes no volen ser heroïnes, volen ser lliures i ahí és on els governs hem de jugar un paper fonamental”.

Factors de risc

El responsable municipal ha detallat les circumstàncies que n’augmenten la vulnerabilitat: els estudis, la situació laboral, el nombre de fills i filles i el tipus de relació amb l’agressor. Pel que fa al nivell acadèmic, el 52 % de les víctimes tenen estudis primaris; el 33 %, secundaris, i un 15 %, superiors. Quasi la meitat treballen, un 8 % més que l’any passat, una dada “molt important ―ha manifestat el regidor―, perquè la dependència econòmica és un element que impedix la denúncia”. D’altra banda, sis de cada deu dones tenen fills i filles, i l’agressor és l’actual parella ―68 %― o exparella ―31 %―. L’alcohol i les drogues estan presents en un 54 % dels episodis de maltractament.

Pel que fa al perfil dels homes, “és la cara B”, ha indicat l’edil, amb edats i ocupació semblants a les víctimes, excepte en l’àmbit acadèmic: un 5 % dels denunciats té estudis superiors davant del 15 % de les dones agredides.

Reforçament de mesures

Aarón Cano ha destacat que la patrulla nocturna GAMA és una de les mesures posades en marxa esta legislatura per a lluitar contra este tipus de delictes, junt amb el protocol de violència de gènere en festes amb grans aglomeracions o la licitació de les obres de la comissaria pròpia amb què comptarà GAMA, al costat de la central de la Policia Local, a l’avinguda del Cid.

Recursos multimèdia

Aarón Cano