S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La recollida de residus en Falles augmenta un 1,6% respecte a l'any passat, i millora notablement la separació selectiva des de 2019

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha defensat “l’èxit incontestable d’estes Falles” tot i que ha instat a “reflexionar amb serenitat sobre el model de festes que volem” i ha defensat la “necessitat d'implantar la taxa turística per a les persones visitants a partir de l’1 de gener del 2024”

• La separació de residus ha augmentat a conseqüència del desplegament de contenidors de recollida selectiva per tota la ciutat

21/03/2023

El total de residus recollits durant les festes de Falles, entre els dies 12 i 20 de març, ha augmentat un 1,6% respecte al 2022. No obstant això, la xifra s'ha reduït respecte a 2019, les falles pre-pandèmia, amb un percentatge del 3,6% inferior a les d'eixe any. Així ho ha donat a conéixer el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, en el balanç de l'operatiu de recollida de residus i neteja de l'espai públic durant les Falles de 2023 que ha realitzat este dimarts. Tal com ha subratllat Campillo, “resulta cridaner que les xifres rècord de turisme, participació ciutadana i ocupació hotelera registrats, no s'han traduït en les dades de recollida de residus”.
 

Campillo ha detallat els volums de recollida i la comparativa amb edicions anteriors, i així mateix ha fet una crida també a “reflexionar amb serenitat i sempre en diàleg amb el món faller sobre el model de festes que volem per a la ciutat”. A més, el vicealcalde ha defensat amb rotunditat “la necessitat d'implantar una taxa turística a partir de l’any 2024 per a que les persones visitants contribuisquen al finançament dels servicis públics que prestem des de l’administració municipal”.

Un de les dades més destacables del balanç de neteja d'estes Falles ha sigut l'índex de separació de residus, que ha augmentat a conseqüència del desplegament de contenidors de recollida selectiva per tota la ciutat, especialment de recollida de matèria orgànica. Si bé l'increment és lleuger respecte al 2022, pràcticament s'ha duplicat des de 2019, passant d'un percentatge del 15% al 29% sobre el total de residus.

La recollida de matèria orgànica (contenidor marró) ha augmentat un 8% respecte al 2022, amb un creixement del 200% respecte al 2019, és a dir, tres vegades superior. La recollida d'envasos lleugers (contenidor groc) i de paper-cartó (contenidor blau) presenten una disminució del 3% i del 4%, respecte al 2022. Així i tot és un 70% superior a les dades registrades en 2019. Per la seua banda, la recollida de vidre (contenidor verd) ha augmentat un 16% respecte al 2022, amb un increment del 27% respecte al 2019. Quant a la recollida de residus no selectiu o resta (contenidor gris), ha augmentat un 1% respecte al 2022, i ha presentat una disminució del -19% respecte al 2019, com a efecte directe de la major separació d'orgànica, el que fa disminuir els residus al contenidor de resta (gris).

Finalment, Campillo s'ha referit a la quantitat de cendres recollides en la Nit de la Cremà, que ha sigut de 2.290.300 quilos, la qual cosa suposa un 14,57% menys que en 2022. Encara que esta disminució s'explica bàsicament pel fet que l'any passat, la cremà es va veure molt afectada per un procés de pluges, que incrementen el pes de les cendres.

El regidor ha conclòs el seu balanç felicitant a tots els treballadors i treballadores dels servicis de neteja “pel seu treball ingent, dia i nit, i la seua magnífica labor, especialment destacable –ha subratllat- en unes festes com les Falles, que es caracteritzen per ser una celebració de carrer”. Així mateix, ha agraït la col·laboració dels col·lectius fallers, i ha destacat les campanyes de sensibilització i formació impulsades des de l'Ajuntament, com la campanya Ara pots pujar el reciclatge, que anima la població a separar els envasos lleugers de la resta de residus amb l'estímul d'un sorteig de 5 bicicletes. Enguany s'han registrat 2.984 participants més que en 2022. En este àmbit, Campillo ha citat també la campanya Punts Verds, d'informació a la ciutadania sobre la separació selectiva de residus; o els tallers dirigits a les comissions falleres Encén la flama verda i Art a la Falla.

El model de festa i la taxa turística

Sergi Campillo ha conclòs la seua intervenció amb dos reflexions sobre les festes. En primer lloc, ha demanat “serenitat a l'hora d'analitzar quin model de festes volem, a l'hora de plantejar un debat sobre el futur de les Falles”. El vicealcalde ha advertit en contra de “fer anàlisis en calent”, i ha destacat l'èxit de les festes de 2023, “les primeres falles sense restriccions des de 2019, que han demostrat la capacitat d'organització de València”. “Hem de fer una reflexió, però en general; no només sobre les Falles, sinó sobre el model d'oci que tenim, sobre el consum d'alcohol, com a societat”, ha argumentat Sergi Campillo, qui ha destacat la “magnífica recuperació de la ciutat, especialment del sector de l'hostaleria”. El vicealcalde i regidor ha apuntat la necessitat de replantejar l'organització de les revetles per la ciutat, i ha citat la proposta realitzada en el seu moment del programa Germanor, per a concentrar la celebració d'estes convocatòries.

Finalment, Campillo ha subratllat “la necessitat que València implemente la taxa turística de cara a 2024, perquè cada visitant, igual que en tota Europa, a Balears o a Catalunya, deposite uns 2 o 3 euros per nit per a contribuir al manteniment dels servicis públics de la ciutat”. “És necessari que les persones visitants siguen conscients també del seu impacte en la seguretat, en el medi ambient, en la neteja i en tots els servicis públics que ofereix la ciutat”, ha conclòs.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo
Sergi Campillo