S'està cercant, espereu....

Convivència Intercultural - València

CONVIVÈNCIA INTERCULTURAL

Com s'expressa en el Pla Marc Local d'Immigració i Interculturalitat 2019-2022:

El repte de València, com el d'altres grans ciutats, és consolidar-se com una ciutat inclusiva cultural i socialment, el que suposa avançar en un sentit intercultural. Inclusiva en el cultural atés que es reconeix plural, valora aqueixa diversitat i fa d'ella una oportunitat. Inclusiva també en el social, en la mesura en què es garantisca a tot el veïnat unes condiciones soci-urbanes dignes i la seua inclusió en els processos socials de la ciutat. Intercultural atés que s'encoratja una interacció i convivència que, a partir de la diversitat de cultures i d'identitats múltiples, vaja teixint un marc comú de referències, una cultura cívica comuna i un “nosaltres”, veïnat immigrant de València, compartit.

Per això des de lÀrea de Convivència Intercultural del Servei de Cooperació al Desenvolupament i Migració treballem en la planificació, desenvolupament i avaluació d'accions socioeducatives a la ciutat per a la convivència intercultural, la cohesió social tenint en compte la immigració i la diversitat, la prevenció i la lluita contra la discriminació racista i xenòfoba, el foment de la solidaritat amb les societats desfavorides i l'educació per al desenvolupament.

Principalment, treballem en dues línies d'acció:

1. SOCIOEDUCATIVA
Els projectes d'aquesta línia d'acció se centren, particularment en dos elements:
a) possibilitar experiències d'interacció positiva entre la població d'orígens autòcton i immigrant.
b) estimular una presa de consciència dels prejudicis propis i els estereotips socials de caràcter racista i xenòfobs, com a pas previ a la seua revisió i acte vigilància.

2. DIVERSITAT I PARTICIPACIÓ
Els projectes d'aquesta línia d'acció prenen l'exhibició de la diversitat cultural no com una fi en si mateix sinó com un element instrumental. Atés que la mostra de la cultura dels diferents orígens migratoris sol motivar a les seues respectives comunitats, es desenvolupen projectes en aqueixa matèria amb objectius manifestos sobre la diversitat, però amb objectius latents vinculats a la participació, l'enfortiment associatiu, la capacitat organitzativa, la integració recíproca, i el reconeixement institucional de l'Ajuntament cap a la contribució d'aquests veïns i veïnes a la ciutat.

Informació addicional

Socioeducativa:

Xarxa apuja el to contra el racisme Divercinema

 

      

 

Diversitat i participació:

 ESPAI INTERCULTURAL            Diversidad cultural

Diversitours

 

Díptic informatiu (pdf 180 kb).

En 2021, les ciutats de València i Bilbao van desenvolupar un projecte de promoció de la convivència intercultural a partir de recorreguts urbans que reflectien l'impacte positiu de la diversitat cultural a les ciutats.

Es va tractar d'un projecte pilot, per a posar a prova la idoneïtat d'una iniciativa que hi va rebre un finançament del Consell d'Europa (Programa Intercultural Cities), liderada per l'Ajuntament de Bilbao, en la qual també va participar l’Ajuntament de València, per mitjà de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració.

Es van desenvolupar passejos guiats, amb perspectiva intercultural, que van discórrer pels barris de San Francisco, Bilbao La Vella i Zabala, per al cas de Bilbao, i pel barri d'Els Orriols en el cas de València. Aquest projecte es va inspirar en un projecte anterior finançat per la UE que es va denominar Migrantour.

Tots dos Ajuntaments tenen un soci principal del projecte, en el cas de València és l'entitat València Acull, amb llarga trajectòria d'implantació en el barri d'Els Orriols, amb projectes i serveis vinculats a la participació i la convivència intercultural, entre altres.
Amb aquest finançament es va elaborar un estudi exploratori del barri d'Els Orriols realitzat per Albert Moncusí Ferré, de la Universitat de València, a través del grup d'investigació MIDICO (Migració, Diversitat i Cohesió Social), que va alimentar la narrativa de la visita guiada i va facilitar la selecció d'elements del barri exhibibles considerant opinions de diferents agents del barri.

Donada l'avaluació molt positiva del projecte pilot de 2021, en el curs 2022-23 València rellança aquest projecte, com una proposta socioeducativa i comunitària de rutes interculturals per a mostrar la riquesa i la diversitat cultural que presenta la ciutat de València. Es tracta de poder percebre i experimentar la diversitat de la ciutat a partir de la visita a un dels seus barris, el d'Els Orriols, que posseeix una significativa història present i passada de migracions i convivència intercultural. Empra i fomenta noves narratives i actituds al voltant de la migració i la diversitat cultural a la ciutat i permet descobrir com els diferents processos migratoris, nacionals i estrangers, han transformat el teixit comercial, el d'associacions, els usos de l'espai públic i els llocs de culte presents en el barri.

Polsa sobre la imatge per a visualitzar el vídeo #DiversiTours


El projecte, impulsat per la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració i desenvolupat per València Acull, es posarà a la disposició dels centres que poden sol·licitar-lo a través de l'oferta de projectes educatius de la ciutat de València, que organitza la Regidoria d'Educació. Diversitours estarà disponible per als centres educatius d'Educació Secundària, Batxiller, Cicles Formatius i Centres de la Universitat Popular de la ciutat.

Quan sol·licitar-ho?
Del 4 de juliol fins al 18 de setembre de 2023.

 

Si vols sol·licitar Diversitours, fes clic en la imatge.